20. maaliskuuta 2010

suomi

hollantiin muuttanut suomineito kirjoitteli blogissaan suomikuvasta maailmalla, lähinnä siitä mitä mieltä muun maalaiset suomesta ovat, millainen kuva suomesta on. asiasta hieman innostuneena mietiskelin niitä juttuja mihin itse olen törmännyt.

16-vuotiaana norjan oslossa vietettynä kesänä törmäsin usein siihen, että norjalaiset mielsivät meidät juoppoina puukkojunkkareina venäjän vieressä. minua kiukutti.

italiassa ollessani kesällä 1998 vapaaehtoistyössä kansainvälisen seurueen kanssa japanilainen mies tiesi suomesta paljon jääkiekkoilijoita, ralliautoilijoita ja mäkihyppääjiä. valmentaja mika kojonkoski oli guru hänen mielessään, tommi mäkinen nero mitä ralliautoihin tulee ja ne jääkiekon pelaajat (saku koivu, teemu selänne, ville peltonen ja tietty jari kurri) saivat kehuja maasta taivaisiin.

espanjassa asustaessa suomi oli lähinnä jääkarhujen kotimaa, iglujen ja jään keskellä. ikuinen kylmyys seurana, mutta positiivisena pidettiin sitä, että pakastimia ei tarvita, sen kuin jättää oven viereen paistinsa seuraavaa kertaa odottamaan. mika häkkinen oli kovaa huutoa vuonna 2000. radioissa soi him ja daruden sandstorm, tosin kukaan ei tiennyt, että ne ovat suomesta. suomalaisten naisten oletettiin olevan aina vaaleita ja kevytkenkäisiä. nokia oli jo kovaa huutoa.

2005 vuonna asustaessani toistamiseen hispaanojen maalla tutustuin muutamaan paikalliseen, jotka olivat olleet vaihto-oppilaina edinburghissa, suomalaiset pojat kämppiksinä. kovasti sain kehuja siitä kuinka hienoja ihmisiä suomalaiset ovat. vaikean alun (tutustuminen kestää kauan ja on alussa jäykkää) suomipojista sai elinikäisiä ystäviä. nämä suomipojat olivat tehneet ilmeisen huumorimielessä esittelyvideon suomesta, missä pojat hiihtivät jyväskylän yliopistoon jäätä pitkin, toisinaan taas retkiluistelivat pitkin jäätä. vasta minä korjasin heitä asiasta, että ei ihan joka suomalainen suksi kuitenkaan kouluun, töihin tai asioillensa. videossa esiteltiin myös jyväskylän kävelykatua talvella, kävelykatua, joka on lämmitetty. tämä vasta ihmetystä sai aikaan. espanjalaiset ajattelivat tästä, että suomella on oltava liian paljon rahaa, jos sitä voi käyttää tässäkin muodossa. niin ja kimi räikkönen ja mika kallio olivat kovaa huutoa vuonna 2005.

namibiassa taasen suomi finland on suhteellisen usein vieras asia. mutta taas toisaalta kyllähän niitä suomen tunteviakin löytyy.

kylmyys ja ikutalvi mielletään suomeen. samoin ne jääkarhut ja pingviinit. suomalaisen oletetaan kestävän millaista tahansa kylmyyttä. tähän tosin minulta saa turhan usein koppavan vastauksen siitä, kuinka suomessa ei ole kylmä sisällä. talot ovat aina lämpimiä ja sisällä voi olla ilman kenkiä ja ulkovaatteita. rakennettaessa ilmasto otetaan huomioon.

nokia tunnetaan muttei sen kotimaata.

jokainen suomalainen on rikas. taskut pullistelee rahasta ja sitä rahaa riittää kaikille jaettavaksi.

kimi räikkönen on kuuluisa täälläkin.

valkoiset eivät tunne martti ahtisaarta, tosin asiaa hieman raotettua ahtisaari muistetaan ja härskit ja rumat vitsit seuraavat mukana.

oshiwambut tunnistavat ahtisaaren nimen, tosin miestä ei yhdistetä finlandiin, mutta sitäkin paremmin suomeen. suomi tunnistetaan oshiwambujen keskuudessa siis paremmin nimellä suomi. suomen ja finlandin yhteyttä ei välttämättä tunneta. monet oshiwambut käyttävät sanaa suomi ja finland on joku aivan toinen paikka. ehkä viisi kertaa olen itse päässyt kertomaan, että suomi ja finland ovat sama asia, finland on meidän suomen kielellä suomi, jolloin hämmästys on ollut suuri. are you suomi?? yes, yes. really? yes. ja mikä ilo siitä syntyykään. minusta tulee hyvä ihminen samantien seuralaisen silmissä.

poliisin pysäyttäessä tien varteen, pysäytyksen alkuperäinen tarkoitus unohtuu välittömästi. suomalaista ajokorttia tutkiessa poliisit ovat vain innoissaan siitä, että voivat kysyä; are you from finland? yes.yes. please proceed. thank you. have a nice day!! valoja ja autoja ei aleta tutkimaan, auton kuntoa ei tarkisteta, vaikka se yleensä pysäytyksen syynä olisikin. toki ajokortin tarkistaminen on myös yksi tärkeä seikka. usein poliisia kiinnostaa myös tietää mikä on etunimi ja sukunimi.

yksi 7-luokkalainen lapsi myo:lla kysyi eilen, että kuinka monta päivää suomessa on viikossa. minua hymyilytti, illalla kerroin miehelle tästä ja mies muistutti, että onhan kiinassa esim. erilainen tapa laskea aikaa. joten ehkä kysymys oli sitten ihan aiheellinen.

ihmisiä huvittaa usein se, että me puhumme finnish language, olemme finnish. eli puhumme loppua ja ihmisinä olemme ihan valmiita / loppuja.

saunasta harvemmin kuulee mitään. siitä kerrottaessa monenkaan ymmärrys ei riitä, saunan ainutlaatuisuutta ja hienoutta ei käsitetä. sauna on ennemminkin kieroutuneiden mielien kokoontumispaikka.

siinä muutamia esimerkkejä. niitä löytyy varmasti lisää, mutta mieli on laiska.

8 kommenttia:

Katsan blogi kirjoitti...

olipa hauskoja ja mielenkiintoisia juttuja ! aika ihmeellistä miten suomi tunnetaan, miten mahtaa olla muun maailman laita ? juuri otsikoissa oli duudsonit ja penisveistos jossakin usassa, ei välttämättä ihan parasta suomikuvaa :( mutta omalla tekemisellämme ja olemisellamme toivon mukaan positiivista kuvaa jaamme, sinä ainakin ! keep up the good work ! FINNISH :)

Matti kirjoitti...

Juu, ja oma identiteetti suomalaisena korostuu ulkomailla asuessa. Minulla ainakin.
I <3 Suomi!

Jukka kirjoitti...

Hei teidän täytyy muistaa kertoa että joulupukki on suomesta!!! :)

Anonyymi kirjoitti...

Minullekin haettiin kissojen ja koirien kanssa suomenlippu pinssiä itsenäisyyspäiväksi rintapieleen. Yhdessä me suomalaiset katsoimme Laineen "talvisotaa" ja hyräilimme Finlandiaa. Kyllä moni norski toivotteli hyvää itsenäisyyspäivää.
Kännisen Nykäsen silloin Norjassa tullut dokumentti v-tyyli hyppyineen sohvalta hävetti ja vihastutti. t. M.

Maarit R kirjoitti...

Hih hii:)

Anonyymi kirjoitti...

Heiii..
Mulla sujui niin ihanasti hyppytunti täällä opinahjossa sun tekstejä lukien. Voi mikä haikeus ja ikävä iski sinne..tuntuu et nyt on taas se kausi kun se puskee taas enemmän ja enemmän pintaan ja menee jo niin pitkälle että kattelen lentoja. Mut noh, eipä ehkä sentään. Tosin sen jälkeen kun sain kuulla, ettei haku toiseen kertaan onnistu aloin suunnitella lopputyön väkerrystä siellä. Lyhyempää aikaa..en tiedä. Katsotaan. Päivä kerrallaan.

Miten siellä hei juhlittiin itsenäisyyspäivää, näkyikö jotenkin isosti?

Halauksia,

Unknown kirjoitti...

kati - voi duudsonit! joo-o, kaikkeen sitä törmää. eniten minua on ihastuttanut ja ihmetyttänyt tuo, että oshiwambut tuntevat suomen hyvin, mutta finland ei sano juuri mitään.

matti - <3 you.

jukka - ensi jouluna sitten.

m - kai sitä voi sanoa, että onneksi nykästä ei tunneta täällä. terveisiä!

maarit - hehee!!

meri -tänne vaan, keinolla millä hyvänsä, vaikka sitten lyhyemmäksi aikaa. itsenäisyyspäivän juhlinta ei ole oikein näkynyt täällä rannikolla, valitettavasti, paitsi kuin vapaapäivän muodossa tänään maanantaina vaikka itse päivä oli eilen sunnuntaina. perjantaina tosin näkyi paljon pieniä suloisia koululaisia omien heimojen kansallispuvuissa namibian pikkuliput käsissä, kaduilla kulkivat kulkueissa. pus.

Anonyymi kirjoitti...

oih. noh. musta tuntuu et mä oon rikkinäinen levy mutta..teen päätöksiä kun saan ensi viikolla kuulla mahdollisesta kesätyöstä. se rajaa tulevaa..:D oih..ne lapsoset on suloisia..