7. heinäkuuta 2009

olen myyty. täysin.

voiko päivä alkaa paremmin?? tuskinpa. lämpöaalto jatkuu vaan ja tänään ollaan jo todella korkeissa lämpötiloissa, reippaasti yli 30 asteen. ulkona olo alkaa jo olla hiukan tukalaa. ilmastonmuutoksen voi todella tuntea. paikalliset ovat ihmeissään. missä on talvi?? kuulema itä-tuuli ja etelä-tuuli pyörivät tässä yläpuolella ja saavat aikaan tämän uskomattoman ilman.

lähdimme pikkuveljen kanssa delfiiniristeilylle. olen hieman varauksella suhtautunut aina näihin, en ole ollut ihan varma ovatko ne oikein delfiinejä, valaita jne kohtaan. yleensä niitä toteuttavat tahot ovat kuitenkin jollain tapaa mukana suojelutoiminnassa niin kuin myös tällä kertaa. oppaamme oli kertakaikkisen mahtava tyyppi, yli 10 vuotta puskissa elänyt eli tehnyt töitä leijonien, elefanttien, cheetojen ja muiden eläinten kanssa ja nyt ollut vuoden kapteenina risteilyillä. laivamme tai oikeastaan veneemme oli pieni ja piskuinen paatti, 12 hengen vene. tunnelma pysyi hyvänä, kaikki kuulivat koko ajan kapteenin puheen ja näkivät laitojen yli.

ensimmäisenä näimme yli 20 metriä pitkän emovalaan 5 metriä pitkän poikasensa kanssa. poikanen innostui oiken esittämään temppuja meille, hyppeli ylös ja alas. aivan uskomatonta! pullonokkadelfiinejä löytyi seuraavaksi, nekin ovat tähän aikaan vuotta harvinaisia niin kuin valaat walvis bayn edustalla. meillä oli siis rutkasti onnea. osteriviljelmät tulivat myös nähtyä. pienet herneen kokoiset osterin poikaset tulevat chilestä saakka tänne, mutta kasvavat hyvin täällä vaikkeivat lisäännykään. kasvuun vaikuttaa meren korkea happipitoisuus ja normaalia suurempi planktonimäärä sekä tarpeeksi viileä vesi. veneilimme myös hyljeyhdyskunnan edustalle ja voi niitä innokkaita hylkeitä ja voi kiesus mitä ääntä ne pitivät, kuulosti lievästi lampaa määkimiseltä. pelikaanit lentelivät myös veneen mukana. kalapalkalla. niitä ei sen kummemmin kouluteta, ovat vain oppineet vuosien saatossa, että pienellä esiitymisellä saa helposti ruokaa. viimeisenä näimme vielä pieniä delfiinejä, en muista enää lajia. niitä ei huvittanut hyppelehtiä tänään, mutta ei se meitä haitannut. valaiden ja pullonokkien show oli niin hieno, että muuta ei tarvinnut. paitsi että meidän kaikkien iloksi muutama hylje kiipesi vuorotellen veneeseen. kalapalkalla jälleen. niitä sai siinä sitten taputella ja ihastella ihan lähietäisyydeltä. eikä niitäkään ole asiaan koulutettu. eivätkä kuulema käyttäydy juuri koskaan aggressiivisesti. muutaman kerran kapteenia oli vuoden aikana purtu...

ja mitkä mahtavat tarjoilut siellä oli! aurinko paistaa atlantin ylle ja me herkuttelemme ostereilla, jotka olivat kyllä ehdottomasti parhaimpia tähän mennessä. odota vain jusbet!! ei tehnyt mieli laittaa edes mausteita. niin herkullisia ne olivat. kuohuviiniä ja ostereita, nam! tarjolla oli myös paljon muita herkkuja. pikkuvelikin sai vatsansa täyteen. ei vieläkään halunnut maistaa osteria.

kotiin päästyä nukahdimme molemmat sohvalle. kuumuus vie voimat. muutaman tunnin unien jälkeen jaksaa taas.

eilen sain ladattua kuvat jo koneelle, joten ehkä pian on jo tiedossa myös kuvamateriaalia.

Ei kommentteja: