17. toukokuuta 2010

mosi-oa-tunya = victorian putoukset


paikalliset kutsuvat putouksia nimellä mosi-oa-tunya mikä tarkoittaa savu, joka jylisee. tohtori livingstone taas nimesi putoukset kuningatar victorian mukaan vuonna 1855.


meidän saapuessa putouksille oli usean kuukauden sadekausi juuri loppunut, sadekausi jätti jälkeensä tulvia ja putoukset toimivat myös täydellä teholla. 10 miljoonaa litraa sekunnissa tippui vettä alas 107 metrin matkan, mikä on siis putouksien korkeus, leveyttä putouksella on 1600 metriä. pauhe oli aivan mieletön. me ei menty ihan lähelle, koska oltaisiin kastuttu läpikotaisin.

luonnonvoimien edessä tunsin itseni pikkiriikkiseksi. kerrankin :)

koska putoukset kuohusivat niin voimakkaasti, että niitä ei päässyt läheltä ihailemaan päädyimme helikopteriajeluun. miehen huolellisen suostuttelun jälkeen kiipesin kopteriin ja olo oli kuin kärpäsellä, niin pehmeästi ja liidellen kopteri lensi. nauttia en tosin kauhultani kyennyt, mutta sentään pystyin ihastelemaan putouksia.


nämä yllä ja alla olevat kuvat on otettu vielä ihan jalkaisin. alla oleva kuva ei ole ylivaloittunut vaan tuo kuvan vasen puoli on ihan vaan vettä, joka pärskii pudotessa.

lentoreittimme.
kuvia kopterista.
putouksen kynnyksellä. juuri ennen sadekautta tuossa harjalla voi kävellä. kyllä, kävellä. siinä menee kuulema semmoiset kivet, joita pitkin voi kulkea toisella puolelle, yläjuoksulla on myös altaita, joissa voi uiskennella. mutta ei juuri nyt, koska vedenvirtaus on niin voimakas.


sillan vasemmalla puolella on sambia ja oikealla zimbabwe. me poikettiin myös zimbabwessa, ilmatilassa.


kuvat eivät oikein tee oikeutta putouksille. toivottavasti niistä saa kuitenkin edes jonkinlaisen kuvan kuinka mahtavasta vedenvirtauksesta on kyse.

windhoek kuittaa.


3 kommenttia:

Jukka kirjoitti...

UUUUuuuiiii kuinka hienoja kuvia!! Tuonne on vielä päästävä =)

gatinha kirjoitti...

Jep, enemmän vettä näitte, ehdottomasti!! Upeita kuvia!
Ja jep, siinä harjalla voi kävellä, kuivan kauden lopulla kun siellä käytiin.

jenni kirjoitti...

jukka- suosittelen!!

gatinha - vaikea on uskoa, että siinä voi todellakin kävellä, mutta niin moni on sanonut tehneensä sen ettei kai auta kuin uskoa.